top of page

Levensvaardigheden
 

Steeds meer kom ik uit bij compassie. De vaardigheid om jezelf te accepteren zoals je bent MET al je gevoelens, gedachten, impulsen, wensen, angsten, etc. 
Heel veel lijden komt 'simpelweg'  voort uit het streng zijn voor onszelf, onszelf bekritiseren, afwijzen en veroordelen. 
In de psychologie is vaak de focus op stoornissen, een bevestiging dat je niet goed bent zoals je bent en dat moet gefikst worden.

Maar wat als dat een illusie is? Wat als dat een leugen is die we onszelf met zijn allen wijsmaken? Dat we binnen een bepaalde format moeten passen voor we 'normaal' zijn. 
Wordt het leven niet veel mooier, gelukkiger en vriendelijker als we onszelf en elkaar mogen accepteren MET onze rare en bijzondere trekjes?

Is het dan niet veel zinvoller om vaardigheden te leren waarmee we het leven, ofwel waarmee jij JOUW leven kunt leven en vormgeven INCLUSIEF lastige, vervelende, moeilijke gevoelens, gedachten en eigenschappen. Kunnen we onze energie niet beter daarvoor gebruiken ipv voor het vechten tegen dat wat er gewoon is en altijd zal zijn...onze gedachten en gevoelens. 

Vanuit ACT (Acceptance and Commitment Therapy) ligt hier de focus op. Het leren en ontwikkelen/trainen van die vaardigheden die ons helpen ons leven te leven op een prettige manier. 

bottom of page