top of page
Zoeken

Identiteit deel 3

Jij bent wie je bent en of dat nou komt omdat je zo geboren bent, door ‘de zondeval’ (christelijke leer), traumatische ervaringen, aangeboren of aangeleerd…je bent wie je bent en daar moet, maar vooral mag je het mee doen in dit leven.

De focus ligt bij mij dan ook minder op wie je was, volgens jezelf of anderen, maar vooral op wie jij wilt zijn! Het uitgangspunt daarbij is dat wat je ervaart in het heden aan onvrede, spanning of (on)gelukkig gevoel. En we gaan dan op zoek naar dat wat voor jou nodig is om die spanning, die onvrede kwijt te raken. Het streven naar geluk waar zoveel over gesproken wordt, is mijns inziens het streven naar harmonie met wie je bent, dat gevoel van heelheid dat zo prachtig beschreven werd in het eerdere stukje…want DAT geeft geluk. Als je kunt en mag en durft zijn wie je bent, in al jouw prachtige, unieke, authentieke schoonheid! En dat je je vrij voelt om daarin veranderingen aan te brengen, wanneer je voelt dat dat nodig is, omdat dat beter uiting geeft aan wie jij wil zijn!

Overigens betekent dat niet dat het verleden, jouw geschiedenis, helemaal niet aan bod komt! Want jouw verhaal helder hebben is wel degelijk belangrijk. Om eerlijk te zijn, mijn focus heeft altijd daarop gelegen. Ik ben dan ook een ster in analyseren, puzzelen hoe het zit...hoe ingewikkelder hoe beter voor mij. Maar de laatste jaren heb ik aan den lijve ervaren dat werkelijke verwerking van oud zeer, niet gebeurt door het helder hebben van je verhaal, maar door naar het lichaam en het gevoel te gaan. De (trauma)herinneringen worden opgeslagen in je lichaam, je zenuwstelsel. Daar mag wat mee gebeuren en DAT geeft dan ruimte en vrijheid. Een heel eigen onderwerp wat gegarandeerd in een ander blog langs gaat komen. Ik leer hierover veel, door te lezen en door zelf te ervaren. En ik hoop mij specifiek ook bij te scholen in lichaamsgerichte traumatherapie in de nabije toekomst. Want juist door die combinatie, het integreren van hoofd en hart en lijf wordt je weer HEEL mens. En dit in de balans die past bij JOU! Want ieder mens is hierin uniek.

Deze zoektocht naar heelheid is waar mijn leven om draait, mijn passie, mijn drijfveer. En dat is waar ik met alle liefde jou in wil bijstaan als je er zelf niet uitkomt.


Samenvattend ga ik (op dit moment) uit van de volgende gedachtes als ik het heb over identiteit:

*Hoe meer je in harmonie leeft met jezelf, hoe meer vreugde en vrede je ervaart in je leven.

*We zijn allemaal op zoek naar ‘de ervaring van heelheid’: in harmonie zijn met ons leven, met wie we denken te zijn en willen zijn.

*Je bent wie je bent en daar moet/mag je het mee doen in dit leven.

*Identiteit is een altijd doorgaande innerlijke dynamiek, een strijd om erkenning die ten diepste een strijd om zelferkenning is.”

*je kunt jezelf ‘kwijtraken’ en dus ook ‘terugvinden’: wat ik nu zou beschrijven als dat er een moment kan komen dat je ervaart dat er een innerlijk spanningsveld is: hoe je leeft is niet meer in overeenstemming met wie je gelooft te zijn of wilt zijn (dit kan klachten geven in je lichaam en emotionele welbevinden)

Dit zijn mijn voorlopige uitgangspunten. Naarmate ik leer, ervaar en ontdek, zullen deze zich ongetwijfeld ontwikkelen. Dan zal ik ze uiteraard bijstellen.

Reageer gerust, graag zelfs. Ik ben benieuwd waar jij aan denkt bij het woord ‘identiteit’.

Mocht je persoonlijk met mij in gesprek willen, bel of mail me dan voor een afspraak.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page