top of page

Uitgangspunten

Startpunt in de gesprekken is jouw verlangen voor jouw leven de rode draad. 
 
Omdat ik werk met het thema identiteit, zal dit verlangen waarschijnlijk te maken hebben met vragen als 'wie ben ik? Wie wil ik zijn? Durf ik dat te zijn? Wat houd mij daarin tegen?'. ​
Voorbeelden van thema’s rondom identiteit zijn: 
 • je bent opgegroeid in een (streng) geloofssysteem en zoekt je eigen weg
 • chronische ziekte en de invloed op je leven
 • seksuele voorkeur
 • je bent opgegroeid in een gezinssysteem dat niet goed voor jou was
 • hoge intelligentie, hoog sensitiviteit
Soms kun je door allerlei omstandigheden (een deel van) jezelf kwijt raken. Je hebt overlevingsstrategieen ontwikkeld om met een situatie om te kunnen gaan. Maar ergens onderweg ben je het gevoel dat jij jij bent verloren. Ik wil allereerst naar je luisteren, met je meevoelen en meedenken. En samen onderzoeken we wat ook alweer wel en niet bij jou hoort.Door de gesprekken loop ik een stukje met je mee terwijl jij je verhaal kunt doen, vragen kunt stellen als: ‘Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Kan ik dat zijn, durf ik dat te zijn?’
Ik ga de antwoorden niet oplepelen. Ik geloof niet dat dat werkt, omdat het antwoord heel persoonlijk is. Uitgangspunt is dat het bij JOU past, dat het jouw antwoorden zijn. En ik geloof dat je dat kunt herkennen door bijvoorbeeld een gevoel van vreugde, energie die door je heen stroomt of een gevoel van ruimte of stilte in jezelf. Ik luister, stel vragen, geef observaties en gedachten, denk mee en voel mee vanuit de psychologische kennis die ik heb, maar vooral vanuit mijn eigen opgedane ervaring rondom dit grootse thema en mijn intuïtie.
 
Jij bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor jouw proces: jouw leven is immers van jou! Dat betekent dat jij ook alle beslissingen neemt. Maar ik wil naast je staan, een prettige ruimte geven waar jij mag ontdekken en oefenen met wie jij bent en wil zijn.       
 
Ik hoor ook graag als je je ergens niet prettig over voelt, vragen of twijfels hebt of iets anders zou willen in mijn aanpak. Van mij mag je verwachten dat ik naar je luister en jou centraal zet. En dat ik aanspreekbaar ben op de manier waarop ik reageer en met je omga. Alles is bespreekbaar.   
We nemen altijd eerst de tijd om elkaar wat te leren kennen en te zien of we een klik ervaren. Want niet elke manier van werken past bij elke persoon op dat moment in het leven. Ik vind het belangrijk dat je iemand vind waar jij je fijn bij voelt.  
 
Kortom:
 • We zijn 2 volwassenen die samen in gesprek zijn
 • Ik kan jouw leven niet fiksen. Ik kan wel naast je staan en je ondersteunen en aanmoedigen
 • Ik ben beschikbaar en aanwezig
 • Jij hebt de touwtjes in handen
 • Alles is bespreekbaar
 • Geen standaard oplossingen, maar onderzoeken wat JOUW antwoorden zijn
 • Ik werk graag met psycho-educatie. Ofwel uitleg geven over psychologische processen. Door inzicht te krijgen in hoe bv emoties werken, kan er ontspanning komen en van daaruit is beweging mogelijk. Dit past niet bij iedereen heb ik gemerkt. alleen jij kunt bepalen of je dat prettig vind of niet. 
bottom of page